גברים וגירושין

במחקר משנת 2009 על גירושין ובריאות מצאה הסוציולוגית, לינדה ווייט, כי לתהליך הגירושין השפעות על סטרס ובעיות בריאות גם לאורך חודשים ושנים לאחר שהסתיים. אחת הטענות היא שההתאוששות מההשלכות המיידיות של תקופת הגירושין אורכת בממוצע כשנתיים, והיא קשורה במספר שנות הנישואין, טיב הקשר בין בני הזוג במהלכן, אם לבני הזוג יש ילדים משותפים וכן בגורמי אישיות, בחוסן הנפשי של כל אחד מבני הזוג וברשתות התמיכה שלהם. 

פרידה המובילה לגירושין היא תקופה שפעמים רבות נחווית כטראומתית עבור בני הזוג, עבור ילדיהם וגם עבור הסביבה הקרובה שלהם. לצד תחושות אפשריות של שחרור וחופש ממועקות שיתכן ונחוו במסגרת הזוגית, הפרידה מערבת רגשות של כעס, אכזבה, בושה, אשמה ועצב ועלולה להוביל לתחושות נטישה, אובדן אמון ואבל כמו גם לחרדות שונות הפוגעות בתחושת הבטחון והערך העצמי ופחד מפני חוסר ודאות כללי במחשבות על העתיד. לעיתים רגשות אלה יצופו על פני השטח בעוצמה כה רבה שתפתיע את האדם עצמו ותקשה עליו להתמודד עם רגשות אלו, דבר שיוביל גם לפגיעה בתפקוד היום יומי. 

השינויים, שעוברים אנשים החווים פרידה וגירושין מהותיים וכוללים: שינוי מקום מגורים, היערכות כלכלית חדשה, שינוי בעולם החברתי, בלוחות הזמנים ובסדרי העדיפויות הנובעים מקביעת הסדרי משמורת על ילדים משותפים וגם שינויים בתפיסת האדם את עצמו ואת עולמו. גם כשיש לאדם רשת תמיכה משפחתית או חברתית ועל אחת כמה וכמה בהיעדרה, פנייה לעזרה חיצונית יכולה להקל על ההתמודדות עם שינויים אלה, עם התחושות הקשות שעולות בעקבותיהם ועם החששות מפני השלכות התקופה על העתיד הלא ידוע. 

מחקרים מצאו, כי בעוד שלנשים גרושות יש מקורות תמיכה אפשריים מגוונים, החל מבני משפחה וחברות קרובות ועד לקבוצות ברשתות חברתיות והחברה מספקת להן לגיטימציה להביע את מצוקותיהן ולחשוף ולשתף ברגשותיהן, הגברים הגרושים לא נוטים לבקש עזרה ותמיכה חיצונית. הם שומרים לעצמם את תחושות המצוקה, אולי מתוך תחושה שטראומת הפרידה אינה לגיטימית או לא מתקבלת בהבנה בעיני החברה והסביבה הקרובה, וכי קיימת מהם ציפייה להמשיך לתפקד כבשיגרה. במרבית המקרים הגברים הם אלה שיוצאים מבית המשפחה למקום מגורים חדש, מה שגורם להכבדה בהוצאות הכלכליות, הם אינם רואים את ילדיהם בכל יום, ונוכחים לגלות שהתפקיד ההורי שלהם משתנה ודורש מהם התאמה מנטלית ומודעת ולא תמיד יש להם את הכלים לעשות זאת בעצמם. גברים רבים לא נוטים להחצין את העצב והכאב הכרוכים בפירוק התא המשפחתי, הם פחות מדברים או משתפים במצבם הרגשי, והפנמה זו מוצאת את דרכה החוצה בביטויי כעס או חוסר סבלנות כלפי הסובבים אותם. שיגרת חייהם משתנה לחלוטין, ובהיעדר מוצא אחר ובריא יותר לרגשות אלה תחושות המתח מתעצמות לעיתים עד כדי שבירה מנטלית ובריאותית. 

תהליך NLP יכול לסייע לגבר הגרוש בתקופת התמודדות זו מתוך אמונה שמה שמפעיל את בני האדם הן האמונות שלהם על עצמם ועל עולמם, ומאחורי הקלעים הן אלה שמנווטות ושולטות בפירושם את האירועים אותם הם חווים, ברגשותיהם ובהתנהגותם. בשל העובדה שרוב האמונות הללו אינן מודעות, אותו גבר יתקשה לזהות אותן, להשתחרר מהן ולחיות באמת מתוך בחירה חופשית.NLP  מאפשר לתכנת מחדש את תת המודע להתמודד בצורה בריאה עם אירועי העבר הכואבים, להשפיע על דרך התגובה לגירויים חיצוניים ופנימיים ולסגל הרגלים יעילים שמשרתים אותו ומתאימים לסטטוס החדש של חייו. מדובר בתהליך קצר וממוקד באמצעותו לומד אותו גבר את המקור לקושי עמו הוא מתמודד, כיצד להפחית את עוצמת הרגשות הקשים והחרדה אותה הוא חווה, לפתח מודעות, גמישות, לשפר את התקשורת עם גרושתו, עם ילדיו ועם הסביבה בכללותה, ולגלות יכולת התמודדות עם אתגרי החיים ותחושה של מסוגלות עצמית.